Begravningsgäst

Hur bör man klä sig på en begravning?

Hur formellt man behöver klä sig på begravningar varierar, precis som vid andra högtider. Men även när det inte finns några uttalade krav på klädseln, kan det kännas bra att bemöda sig lite. Det är dels ett sätt att förbereda sig själv inför begravningen, dels ett sätt att visa respekt för övriga anhöriga och deltagande. För kvinnor kan det innebära mörka kläder och en vit scarf, för män mörka kläder och en vit eller svart slips. Barn kan ha sina finkläder. Tänk samtidigt på att det alltid är bättre att gå på begravningen än att avstå bara för att du inte har ”rätt” kläder. Om ingen klädkod står angiven i dödsannonsen betyder det att man förväntas klä sig i mörka formella kläder. För män betyder det svart, grå, marinblå kostym eller liknande. Svart eller mörk slips är alltid korrekt. Om man hör till de allra närmaste kan man också ha vit slips. Kvinnor kan till exempel klä sig i svart, grå eller mörk klänning alternativt dräkt med byxor eller kjol. Eventuella strumpbyxor bör även de vara mörka. Ibland anges ”Valfri klädsel” i dödsannonsen. Det betyder att det inte finns några krav på sorgklädsel. Om ”Ljus klädsel” används betyder det att man förväntas komma i ljusa kläder, tex ljus kostym, kjol eller klänning.

Placering i kyrka, kapell eller ceremonilokal

Vid kyrkliga begravningar sitter anhöriga och släktingar i regel på en sida, oftast den högra. Övriga gäster sitter på motsatt sida. Vid borgerliga begravningar använder man sig oftast av samma regel. När du kommer till ceremonilokalen finns en representant från oss på plats som visar dig till rätta.

Avskedstagande

Mot slutet av begravningsritualen har begravningsgästerna ofta möjlighet att gå fram till kistan eller urnan för att ta avsked av den döde. Det kallas defilering och sker antingen inne i begravningslokalen eller vid graven. Begravningsbyråns representant anvisar defileringen och visar när det är din tur att ta ditt avsked och då lämnar du din handbukett vid kistan eller urnan. Det är valfritt om man vill defilera eller inte. Idag är det vanligt, och vi rekommenderar, att både män och kvinnor har med sig en blomma som handbukett. Vill man inte ha en blomma kan man lägga en hand på kistan eller urnan eller välja att buga eller niga. Handbuketten brukar vanligtvis bestå av en enkel blomma, ibland med en grön kvist eller liknande. Vi hjälper er gärna med både handbuketter och andra blomsterarrangemang. Ni kan även vända er direkt till Blomstereffect som vi samarbetar med.

Övrigt

Ibland går familjen in i ceremonilokalen efter att övriga gäster har satt sig i bänkarna. För att hedra familjen bör gästerna resa sig upp när familjen passerar. Samma sak gäller när familjen passerar på väg ut ur ceremonilokalen. Du som vill läsa mer kan kontakta oss för att få ett kostnadsfritt exemplar av skriften ”Att dela sorgen” som är framtagen av Sveriges Begravningsbyråers Förbund. Du är också välkommen att komma in till oss på Mariatorget där du kan få en broschyr och mer information.

Begravningsgäst