Olika begravningsformer

Kyrklig begravning i Svenska kyrkans ordning

I Sverige är cirka 60% av befolkningen medlemmar i Svenska kyrkan och det är därmed det vanligaste begravningsskicket. Detta innebär att de flesta begravningar hålls i en kyrka eller ett kapell och förrättas av en präst som är anställd av den församling den avlidne tillhört. Ceremonin förrättas enligt “Svenska kyrkans ordning” och som medlem i kyrkan har man genom kyrkoskatten betalat för lokal, präst och musiker vilket alltså inte innebär någon kostnad i samband med begravningen. Musikerna är oftast mycket duktiga och kan hjälpa till att spela det som den avlidne eller familjen önskar. Prästen är den som träffar familjen och sedan förrättar begravningen som innehåller såväl minnesord som bibelord, psalmsång och bön.

Läs gärna mer om begravning i Svenska kyrkans ordning här »

Borgerlig begravning

En borgerlig begravningsakt är en ceremoni där var och en helt fritt kan bestämma hur begravningsakten skall utformas. Om så önskas kan den borgerliga ceremonin innehålla kristna förtecken och även den som är medlem i den svenska kyrkan kan välja att ha en borgerlig begravningsakt. Ofta väljer man att anlita en borgerlig officiant som hjälper till att upprätta ett program med musik och tal och är den som talar under begravningsceremonin men det finns även många som väljer att själva förrätta begravningen. I alla kommuner tillhandahålls lokaler som utan kostnad kan användas till en borgerlig begravningsceremoni, detta ingår i begravningsavgiften, vilket alla som är folkbokförda i Sverige betalar . Det går även att ordna andra lokaler om så önskas, oftast till en kostnad som dödsboet själv står för.

Läs gärna mer om borgerlig begravning här »

Eller ladda hem en broschyr i pdf-format här »

Kontakta oss gärna för mer information och råd.

Övriga trossamfund

På Söderquist begravningsbyrå har vi även erfarenhet av att förrätta begravningar inom andra trossamfund än Svenska kyrkan. Som auktoriserad begravningsbyrån har vi stor respekt för de olikheter som är knutna till olika religioner och kulturer och hjälper dig oavsett form och omfattning.

Läs mer om olika traditioner här »

Kontakta oss gärna så berättar vi mer.

Begravning

Här kan du ladda ner skriften
”Hur gör jag nu?” »

Den går också att hämta på vårt kontor på Mariatorget, Södermalm i Stockholm.